Merhaba Ya Ramazan
En mübarek ay olan Ramazan'ın hakkını verebilmek için bir planınız olsun. Ramazan için günlük programlar hazırlayın. Allah celle ve ala ile güzel bir zaman geçireceğinizi bilerek mutluluk ve heyecan duyun.
Şartlarınıza göre belki de hafta içi olan programınız hafta sonu programınızdan farklı olabilir. Salih amellerle meşgul olmaya azmedin, çünkü boş zaman öldürmek günaha düşmeyi kolaylaştırır.
Ramazan Programınıza Neler Ekleyebilirsiniz?
1. Namaz• Sünnetleriyle beraber günde beş vakit namazı vaktinde kılma hususunda dakik olun ve başlama tekbirinden önce orda olmaya gayret edin.
• Gece kıyamı (Teravih & Teheccüd). Oruç tutmanın yanı sıra gece kıyamı Ramazan'ın gözde amellerindendir. Yılın bu ayı içinde gerçekten Kur'an ile doğrudan bir bağ kurabileceğiniz bir aydır. Kur'an' yavaşça tilavet edin, ayetleri tekrar edin ve o duyguyu kalbinizde hissedin. Allah'ın sizinle doğrudan konuştuğunu düşünün.
• Duha namazı. Bu namaz güneşin doğuşundan takriben 15 dakika sonra ve öğlen namazından 15 dakika öncesine kadar kılınabilir. Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: "Kim sabah namazını cemaatle kılar ve oturur, güneş doğuncaya kadar Allah'ı zikreder ve sonra da iki rekat namaz kılarsa Hac ve umre yapmış gibi sevap alır." Peygamberimiz (sav) yine demiştir ki, "Tamamlayın, tamamlayın, tamamlayın (sevabınızı tamamlayın). (Tirmizi)
• Gün boyunca sabah-akşam kılınabilecek diğer nafile namazlar.
2. Kur'an-ı Kerim
• Okuyabildiğiniz kadar çok Kur'an okuma hedefi koyun.
• Tilavetin yanı sıra, ezber yapmak, ezberiniz kontrol etmek, Kur'an'ın manasını öğrenmek ve onun üzerinde tefekkür etmek için de bir zaman tahsis edin.
• Kur'an'ı hayatınızda yaşayın. Gün içinde okuduğunuz ayetlerden en az bir şeyi amel etmek üzere seçin.
3. Zikir
• Gün boyunca yapılabilecek zikirler
•Sabah-akşam zikirleri
•Namazdan sonra yapılabilecek zikirler
• Uyumadan önce yapılan zikirler
• Zikirlerin manasını öğrenmek için zaman ayırın, bu sayede daha şuurlu bir şekilde zikir yapmış olursunuz. Benzer şekilde zikirlerinizi tefekkür ile buluşturun.
4. Dua
• İftardan önce dua etmek
• Oruçluyken gün boyunca dua etmek
• Secdede dua etmek
• Gecenin son üçte birlik dilimine dua etmek
• Yemekten öce ve sonra, eve girerken ve evden çıkarken, banyoyu kullanırken gibi zamanlarda yapılan sünnet dualar. Bunlardan bazılarının asla kaçırmamanız gereken büyük ecirleri vardır, özellikle bu mübarek ayda.
5. İnsanlara yardım etmek ve sıla-ı rahim yapmak
• Mümkün olduğunca başkalarına yardım etmeye çalışın, bilhassa çevrenizdeki yaşlı ve miskin insanlara.
• Aile ve akrabalık bağlarını sürdürün ve ilişkinizin kesildiği insanlara ulaşmaya çalışın.
• En güzel ilişkiyi hak eden bizim anne babamızdır. Onlara hizmet etmeli ve tüm sınırlarımızı zorlayarak onlara karşı nazik olmalıyız.
• Ailenize yapacağınız belli başlı kibar jestler belirleyin. Bulaşıkları halletmek, masaj yapmak ve ev ödevlerine yardım etmek gibi.
• Bağış yapın. Oruç tutan insanlara onların orucunun ecrini almak için iftar verin.
Her Anı Değerlendirin
Bazı zamanlar Kur'an okuyamayacak kadar yorgun ve bitkin olabilirsiniz. Bu zamanları Kur'an dinlemek veya faydalı bir ders dinlemek gibi daha kolay ibadetlerle doldurabilirsiniz. Benzer şekilde, eğer ev işleri yapıyor veya işe gidip geliyorsanız aynı zamanda Kur'an tilavet edin veya zikir yapın. Allah azze ve celle'ye, O'nun Kelimelerine ve Rasulü'ne (sav) yakınlaşmanıza yardım edecek kitaplar stoklayın, veya en azından bir tane böyle kitabınız olsun.
Detoks Zamanı!
Ramazan, kendisinde nefsimizi terbiye etmeyi deneyebileceğimiz, onun arzularına karşı direnebileceğimiz ve bunların yerine Allah'a itaat edeceğimiz bir aydır. Bu yüzden, burası önemli, Ramazan'da ne yapacağımızı planlamanın yanı sıra ne yapmayacağımızı da planlamamız gerek. Ramazan bedenlerimizin detoks zamanıdır, ve daha önemlisi kalbimizin günahların toksinlerinden ve kalp hastalıklarından arınma zamanıdır.
Eğer yemeyerek, içmeyerek ve cinsel ilişkiden kaçınarak oruç tutuyor fakat gözlerimizi, kulaklarımızı ve dilimizi günahtan korumuyorsak orucun özünü ve ruhunu ıskalayacağız demektir. Aşağıda odaklanmamız gereken bazı kilit noktalar var:
1. Yemek yemek
Yemek yemek diğer arzuların yakıtıdır. Midemizi ne kadar doldurursak ibadete karşı kendimizi o kadar tembel hissederiz. Eğer çok yersek, çok içmek durumuna kalırız. Bu da bizi özel zamanları kaçırmaya iten çok uyuma hasletine sürükler. Nebimiz (sav) bekar sahabeye oruç tutmalarını emretmişti çünkü oruç tutmak cinsel arzuları küçültmek ve zapt etmek anlamına geliyor. Bizlerin de Ramazan'ın şölen ayı değil, oruç ayı olduğunu içselleştirmesi gerek. Yemeğimizi hazırlamak için çok fazla vakit harcamamalıyız. Uzun saatler aç kalmak doğal olarak bizi normalde olduğundan daha fazla yemek yapma isteğine sevk ediyor. Aynı şekilde, aile üyelerimizi daha özenli yemekler pişirmeye de zorlamamalıyız. İmam Gazali (rahimehullah) ancak iftardan sonra fazla yemek yemeyenin bir orucun tüm faydasını kazanacağını söylemiştir. Bizler normal bir akşamda ne kadar yiyorsak yine sadece onu yemeliyiz. Aksi takdirde orucun gayesine vakıf olunmamış ve şeytanın kalbimize yol bulması daha kolay hale gelmiş olacaktır.
2. Konuşmak
Ramazan konuşmamızı düzeltmemiz için en iyi zaman. Nebi (sav) şöyle buyurmuştur: "Her kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa ya hayır konuşsun ya da sussun." (Buhari) Bu kaide başkalarıyla telefonda ve sosyal medyada nasıl konuşmamız gerektiğini de kapsamına alır.
3. Uyumak
Ramazan uykumuzu kısaltmak ve gecenin harika bir bölümünü Allah'a ibadet ederek geçirmek için en iyi zaman!
4. Sosyalleşme
Çok fazla sosyalleşme kalbi katılaştırır ve günah işlemeye yol açar. Ramazan, özellikle son 10 günün itikafı, insanlardan çekilmek ve tamamen Allah'a odaklanmak için mükemmel vakitler.
El-Fettah olan Allah bizlere bu ayda hayrın ve bereketin kapılarını açsın, vaktimizden mümkün olan en y şekilde faydalanmamız hususunda bizlere yardım etsin.
"Allah'a yemin olsun ki şayet kabir ehline 'Bir dilek dile!' denseydi, onlar Ramazan'dan bir gün isterlerdi."
İbn El-Cevzi (rahimehullah)
(Life With Allah kuruluşundan alıntıdır.)
Yorumlar